
Vedno večji delež prebivalcev Slovenije se prehranjuje izven doma, zato aktivnosti za izboljšanje prehranjevalnih navad usmerjamo tudi na gostinstvo in turizem. Pri tem slovensko živilsko industrijo in gostinsko-turistični sektor povezujemo preko spletne kampanje »Odloči se ZA«, s katero potrošnike spodbujamo k uživanju živil izboljšane sestave. Pri projektu, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje, sodelujemo s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije. V okviru aktivnosti kampanje bo za potrošnike pripravljen Katalog živil izboljšane sestave, ki bo lansiran na svetovni dan hrane, 16. oktobra 2020. V katalogu bo predstavljenih več kot 100 izdelkov izboljšane sestave različnih kategorij, ki so na voljo na trgu, kar bo potrošnikom omogočalo izbiro glede na njihov življenjski slog. V katalogu pa bo letos predstavljena tudi posebna kategorija »Izdelki ugodne prehranske sestave«, kjer bodo vključeni izdelki, ki jih je priporočljivo zaradi že obstoječe hranilne sestave pogosteje uživati v okviru uravnotežene in raznovrstne prehrane.
Katalog živil izboljšane sestave, izdaja 2019 si lahko ogledate TUKAJ.
Aktivnosti kampanje »Odloči se za« predstavljajo nadgradnjo projekta Zaveza odgovornosti, ki je bil lansiran v letu 2015 z namenom doseganja ciljev izboljšanja živil. Živilska podjetja so s pomočjo samoregulative na transparenten in konstruktiven način želela prispevati k doseganju ciljev prehranske politike in posledično k spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov. Do sedaj so lastne zaveze sprejeli trije sektorji (sektor brezalkoholnih pijač, sektor mlekarstva in sektor pekarstva).
Zaveze odgovornosti sektorja brezalkoholnih pijač:
- brez oglaševanja otrokom, mlajšim od 12 let
- odgovorno obnašanje v šolah
- označevanje energijske vrednosti na prednji strani embalaže
- ponudba različnih izdelkov
- spodbujanje zdravega življenjskega sloga
Zaveze odgovornosti sektorja mlekarstva:
- zmanjšanje vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov za 10 % do konca leta 2020
- ponudba in promoviranje izdelkov različnih prehranskih profilov, predvsem izdelkov z znižano vsebnostjo dodanega sladkorja
Zaveze odgovornosti sektorja pekarstva:
- zmanjšanje vsebnosti dodane soli v kruhu za 5 % do konca leta 2022
- širjenje ponudbe pekovskih izdelkov z večjo vsebnostjo polnozrnatih sestavin

Več o projektu Zaveza odgovornosti: https://www.gzs.si/zaveza-odgovornosti/