GZS Katalog živil za javno naročanje

Odloči se ZA: promocija izdelkov izboljšane sestave

glavavečugodnješih

Vedno večji delež prebivalcev Slovenije se prehranjuje izven doma, zato aktivnosti za izboljšanje prehranjevalnih navad usmerjamo tudi na gostinstvo in turizem. Pri tem slovensko živilsko industrijo in gostinsko-turistični sektor povezujemo preko spletne kampanje »Odloči se ZA«, s katero potrošnike spodbujamo k uživanju živil izboljšane sestave. Pri projektu, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje, sodelujemo s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije. V okviru aktivnosti kampanje bo za potrošnike pripravljen Katalog živil izboljšane sestave, ki bo lansiran na svetovni dan hrane, 16. oktobra 2020. V katalogu bo predstavljenih več kot 100 izdelkov izboljšane sestave različnih kategorij, ki so na voljo na trgu, kar bo potrošnikom omogočalo izbiro glede na njihov življenjski slog. V katalogu pa bo letos predstavljena tudi posebna kategorija »Izdelki ugodne prehranske sestave«, kjer bodo vključeni izdelki, ki jih je priporočljivo zaradi že obstoječe hranilne sestave pogosteje uživati v okviru uravnotežene in raznovrstne prehrane.

Katalog živil izboljšane sestave, izdaja 2019 si lahko ogledate TUKAJ.

Aktivnosti kampanje »Odloči se za« predstavljajo nadgradnjo projekta Zaveza odgovornosti, ki je bil lansiran v letu 2015 z namenom doseganja ciljev izboljšanja živil. Živilska podjetja so s pomočjo samoregulative na transparenten in konstruktiven način želela prispevati k doseganju ciljev prehranske politike in posledično k spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov. Do sedaj so lastne zaveze sprejeli trije sektorji (sektor brezalkoholnih pijač, sektor mlekarstva in sektor pekarstva).

Zaveze odgovornosti sektorja brezalkoholnih pijač:

  • brez oglaševanja otrokom, mlajšim od 12 let
  • odgovorno obnašanje v šolah
  • označevanje energijske vrednosti na prednji strani embalaže
  • ponudba različnih izdelkov
  • spodbujanje zdravega življenjskega sloga

Zaveze odgovornosti sektorja mlekarstva:

  • zmanjšanje vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov za 10 % do konca leta 2020 
  • ponudba in promoviranje izdelkov različnih prehranskih profilov, predvsem izdelkov z znižano vsebnostjo dodanega sladkorja

Zaveze odgovornosti sektorja pekarstva:

  • zmanjšanje vsebnosti dodane soli v kruhu za 5 % do konca leta 2022
  • širjenje ponudbe pekovskih izdelkov z večjo vsebnostjo polnozrnatih sestavin

 

zo2

Več o projektu Zaveza odgovornosti: https://www.gzs.si/zaveza-odgovornosti/

 

Nazaj